redenen tips buiten

Grijs weer? Zes redenen en tips om toch naar buiten te gaan!

Kijk jij ’s ochtends uit het raam, en zou je het liefst de hele dag binnen blijven? Hier zijn zes redenen en zes tips om toch naar buiten te gaan!

De seizoenen in Nederland zijn hartstikke mooi natuurlijk. Maar deze periode van het jaar, waar het mooie van de herfst voorbij is en de echte winter zich nog lang niet heeft aangediend, is maar donker en grijs. Heel erg grijs.

Soms kan het verleidelijk zijn om dan maar hele dagen binnen te blijven. Met de verwarming aan, een dikke trui en een warme kop thee. Lekker passief…

Toch is het goed om juist op deze dagen ook de deur uit te gaan. Lees hieronder zes redenen en zes tips om toch naar buiten te gaan bij grijs weer.

Zes redenen om naar buiten te gaan bij grijs weer

 • Buiten in de natuur zijn, of in een park, werkt stressverlagend. Het is goed voor je creativiteit, het werkt rustgevend en het is goed voor je humeur → onder invloed van daglicht maakt je lichaam het gelukshormoon serotonine aan.
 • Buiten is er meer zuurstof. De uitdrukking ‘even een luchtje scheppen’ bestaat niet voor niks. En van al die extra zuurstof knap je direct op. Je krijgt er meer energie van, en door de extra zuurstof gaat je hartslag en bloeddruk naar beneden.
 • Overdag naar buiten gaan zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. Het directe daglicht stelt je lichaam beter in staat om ’s avonds voldoende melatonine aan te maken.
 • Buiten zijn is goed voor je afweer. Je witte bloedcellen worden actiever en je wordt blootgesteld aan microben. Daardoor activeert en versterkt je immuunsysteem.
 • Buiten ben je vaak actiever. Je maakt een wandeling of fietstocht bijvoorbeeld. En bewegen is goed voor je! En wist je dat bewegen belangrijk is voor een sterke afweer?
  Houd je van buiten sporten? Sla dit zeker bij grijs weer niet zomaar over. Toegegeven, het is soms minder aanlokkelijk om de deur uit te gaan, maar het is altijd de moeite waard!
 • Het is fijn om buiten te zijn! Ook bij grijs weer, eenmaal buiten valt het meestal best mee. Adem een keer diep de frisse lucht in, ruik de natte bladeren, geef je ogen en hersenen wat rust van de digitale wereld en breng je bloedsomloop op gang door te bewegen. Daarna binnen opwarmen met een kop thee voelt dan echt weldadig!

Zes tips om naar buiten te gaan bij grijs weer

Oké, genoeg redenen om naar buiten te gaan dus, ook bij grijs weer. Maar soms is het misschien helemaal niet zo makkelijk om je comfortabele en verwarmde huis uit te komen. Hieronder daarom zes tips!

 • Verzin een doel. Ga bijvoorbeeld het glas wegbrengen (natuurlijk niet naar de dichtstbijzijnde glasbak 😉 ), pak de fiets naar je schoonmoeder, ga wandelend naar de AH, laat je pakketje bezorgen bij een ophaalpunt. Als je toch onderweg bent, kun je er meteen een extra rondje aan vast plakken 🙂
 • Buiten sporten kan ook gewoon bij grijs weer. Draag je kleding in laagjes zodat je wat uit kan doen als je het warmer krijgt. Als het koud is buiten, doe dan eerst binnen een warming-up. Tien minuutjes burpees, jumping jacks en squat jumps en je spieren zijn zeker opgewarmd!
 • Heb je afgesproken met een vriendin of familie? Stel voor om samen een (bos)wandeling te maken. Zo kun je prima bijkletsen, en profiteer je ook nog van de frisse buitenlucht en de beweging. Staat er nog een zakelijk of privé telefoontje op je to-do lijst?Trek je jas aan en ga naar buiten tijdens het bellen!
 • Ga naar buiten in je lunchpauze. Spreek af met collega’s om een wandeling te maken, ga een rondje hardlopen als je thuiswerkt (begin dan ’s ochtends bijvoorbeeld wat eerder) of ga even een blokje om.
 • Zorg voor fijne (warme) kleding om mee naar buiten te gaan. Een warme of waterdichte jas, sjaal, handschoenen, muts. Alles wat je nodig hebt om comfortabel te zijn buiten.
 • Ben je echt een koukleum en zie je er erg tegenop? Spreek dan met jezelf af dat je tien minuutjes naar buiten gaat. Wat zijn nou tien minuutjes, dat moet toch lukken? Stel geen onhaalbare doelen waar je niet aan begint, maar begin klein. En wie weet heb je na die tien minuten nog helemaal geen zin om alweer naar binnen te gaan 😉

Bonustip: maak er een gewoonte van! Kies een vast moment van de dag, bijvoorbeeld voor het ontbijt of tijdens je lunch, en ga naar buiten.

En nu…?

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om vaker naar buiten te gaan. Ook als het maar grijs en donker is buiten.

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties
 • https://thetrek.co/scientifically-supported-reasons-get-outside/
 • https://www.healthline.com/health-news/spending-two-hours-a-week-in-nature-can-help-your-health#Health-benefits-beyond-physical-activity

Add A Comment