Werkwijze leefstijlcoach

Ben je nieuwsgierig hoe we samen te werk gaan tijdens je coachingsroute? Op deze pagina kun je lezen over mijn werkwijze als leefstijlcoach en op welke manier we jouw duurzaam gezonde leefstijl ontwikkelen. Er komen een aantal vragen aan bod. Wat is het nut van leefstijlcoaching? Over welke aspecten van je leefstijl hebben we het eigenlijk? En hoe pakken we het aan?

Waarom leefstijlcoaching?

Op school hebben we allemaal leren schrijven, lezen en rekenen. Je weet dat Parijs de hoofdstad van Frankrijk is en hoe je iemand kunt begroeten in het Engels. Maar heb je daar ook geleerd hoe je goed voor je gezondheid kunt zorgen?

Waarschijnlijk niet, en dat is een gemiste kans. Want tegenwoordig wordt een heel groot deel van de huidige welvaartsziekten direct of indirect veroorzaakt door leefstijl. Het gaat om ziekten als diabetes type II, hart- en vaatziekten en kanker. Ook overgewicht en obesitas zijn een groeiend probleem vanwege de risico’s voor de gezondheid. Volgens de meest recente cijfers wordt in Europa 91% (!) van alle sterfgevallen veroorzaakt door welvaartsziekten. Het is een misvatting om te denken dat deze ziekten alleen genetisch bepaald zijn, naar schatting 80 tot 90% daarvan kan worden voorkomen met een gezonde leefstijl.

Dus als je gezond wilt zijn en blijven is het belangrijk om gezond te leven. Essentiële onderdelen van je gezonde leefstijl zijn voeding en beweging. Slaap en stress spelen ook een belangrijke rol in je algehele gezondheid. Deze elementen hebben invloed op hoe je je vandaag voelt, en spelen ook een belangrijke rol in de ontwikkeling en het herstel van ziekten.

Invloeden

Belangrijke invloeden op hoe je leefstijl er nu uitziet zijn onder andere je opvoeding, je omgeving en cultuur. Deze puzzelstukjes samen dragen bij aan jouw huidige leefstijl. Met name onze leefomgeving is de afgelopen 50 jaar ingrijpend veranderd. Er is meer sterk bewerkte (ongezonde) voeding verkrijgbaar, we doen meer zittend werk, we krijgen een constante stroom aan informatie via onze smartphone. Het is dus minder vanzelfsprekend dat je de gezonde keuzes maakt. Sterker nog: evolutionair gezien ben je zelfs geprogrammeerd om een voorkeur te hebben voor calorierijke voeding en om energie te besparen. Het zou immers kunnen bijdragen aan je overlevingskans in tijden van schaarste. Maar in de tegenwoordige wereld vol overvloed leidt dit juist tot ongezonde gewoonten.

Het is dus niet jouw schuld. Maar je wilt je wel goed voelen, nu én in de toekomst. Hoe pak je dit aan? Informatie in de media over gezonde leefstijl is vaak tegenstrijdig en lang niet altijd wetenschappelijk onderbouwd. Als leefstijlcoach help ik je door duidelijkheid en structuur te bieden. Jij bepaalt je belangrijkste doelen, ik weet hoe je daar op een gezonde manier kunt komen. Samen zoeken we naar een gezonde leefstijl die je duurzaam vol kunt houden. Omdat het bij jou en jouw leven past.


Aanpak

Zoals voor veel dingen geldt, is ook je leefstijl aanpassen makkelijker gezegd dan gedaan. Zelfs als je precies weet wat goed voor je zou zijn, is het nog lastig om gewoontes te veranderen.

In een intakegesprek kijken we daarom eerst samen naar wat echt belangrijk voor jou is in het leven. Door op deze manier je leven onder de loep te nemen leer je je eigen drijfveren (weer) kennen. En het geeft je de kracht om oude patronen te doorbreken en veranderingen in gang te zetten.

Daarna werken we samen aan een plan, waarin we al jouw doelen opnemen en alle aspecten van je leefstijl. Dit is het belangrijkste resultaat van het intakegesprek. Vervolgens gaan we op weg. Als dit bij je past kan dit kan met kleine stapjes zijn, of je gooit in één keer het roer om. In onze volgende gesprekken kijken we waar je tegenaan loopt. Wat werkt voor je, en wat niet? Waar nodig stellen we bij. Wat is lastig, hoe kun je hiermee omgaan? Hoe eet je gezond? Op welke manier kan je omgeving je helpen of juist tegenwerken? Waardoor ervaar je stress? Wat zijn je talenten en wat zijn je valkuilen? Genoeg te doen dus! Aan het einde van de route heb jij een gezonde leefstijl eigen gemaakt die bij je past. Die je duurzaam en moeiteloos kunt volhouden, vol vertrouwen in jezelf en in de toekomst. En waarvan je kunt genieten.

Voeding

Gezond eten is misschien wel de belangrijkste pijler van een gezonde leefstijl. Wanneer je overschakelt naar gezonde voeding blijft je gewicht makkelijker op peil. Je bloeddruk, je cholesterolwaarden en je spijsvertering verbeteren. Daarnaast voel je je energieker en je lichaam functioneert beter. Ook je huid en haar profiteren van gezonde voeding. Dus als je gezond eet voel je je beter én zie je er beter uit!

Maar wat is gezonde voeding eigenlijk? Er is wereldwijd veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet. In Nederland bestaat het Voedingscentrum, bekend van de schijf van vijf, die zijn adviezen baseert op de Richtlijnen gezonde voeding van de Gezondheidsraad. De raad onderschrijft het belang van meer plantaardige en minder dierlijke voeding. Bewerkt vlees bevat kankerverwekkende stoffen en wordt door de World Health Organisation ingeschaald als een net zo groot risico voor je gezondheid als roken. Daarnaast is er zeer waarschijnlijk een causaal verband tussen het eten van rood vlees en het ontstaan van kanker.
Het Voedingscentrum adviseert ook om meer onbewerkte en minder bewerkte voedingsmiddelen te eten. Kort samengevat is het dus belangrijk om meer plantaardig en onbewerkt te eten.

Aanpak

Allereerst kijken we hoe je huidige eetpatroon eruit ziet. Waar is er nog winst te behalen voor je gezondheid? Leidend is jouw persoonlijke (smaak)voorkeur. Maar ook tijd, budget en haalbaarheid spelen een rol. Daarnaast vergeten we je omgeving niet: hoe is je woon-, werk en gezinssituatie en op welke manier past gezonde voeding binnen deze kaders?
We kijken naar je persoonlijke behoeften, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Onderdeel hiervan is een persoonlijk (plantaardig) voedingsplan. Dit gebruik je als leidraad voor het samenstellen van je maaltijden, ik help je hierbij. Zo weet je zeker dat je niks tekort komt. Minstens net zo belangrijk is dat je er van kunt genieten. Gezond eten hoeft helemaal geen straf te zijn. Als je eenmaal weet hoe ga je er intens van genieten!

Beweging

Dat bewegen goed voor je is wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat voldoende bewegen essentieel is voor een gezond lichaam? Beweging heeft een bewezen positief effect op je bloeddruk, cholesterol, gewicht en bloedsuikerwaarden – allemaal belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes type II. Door dit gunstige effect kan beweging bepaalde chronische aandoeningen helpen voorkomen of zelfs genezen.
Ook in je dagelijks leven heeft beweging voelbaar een positieve invloed. Je lichaam is sterker, je voelt je fitter en je hebt meer energie. Een trap oplopen, tikkertje spelen met je nichtje of een stevige boswandeling maken: zorg goed voor je lichaam en loop minder snel tegen je eigen grenzen aan. Vanwege het belang van bewegen zijn er in Nederland Beweegrichtlijnen opgesteld. Dit zijn minimale richtlijnen voor beweging, opgesteld om meer beweging te stimuleren.

Aanpak

Met beweging wordt niet alleen sporten bedoeld, elke vorm van fysieke activiteit valt hieronder. Dus ook wandelen, fietsen, tuinieren en stofzuigen. Om te beginnen kijken we wat je momenteel al doet aan beweging en hoe je dagen eruit zien. Is er een makkelijke manier om wat extra beweging aan je dag toe te voegen?

Daarnaast kijken we of er een vorm van sport of ontspanning is die je leuk vindt om te doen. Iets dat echt bij je past en waar je voldoening uit haalt. Is dat buiten zijn, sociale interactie, jezelf verbeteren, een spelelement of een evenement? Daar gaan we naar op zoek. Door iets te vinden dat echt bij je past en het onderdeel te maken van je routine, wordt het iets dat vanzelfsprekend bij je leven hoort.

Stress/ontspanning

Wanneer je denkt aan stress, heeft dit al snel een vervelende bijsmaak. Stress is een vorm van spanning, maar niet alle stress is per definitie negatief. Zo kan stress je helpen om beter te presteren en het maakt je alerter. Andere lichaamsfuncties worden tijdelijk op een lager pitje gezet, waardoor je kunt focussen op dat wat je volledige aandacht vraag of dat wat je bedreigt. Je kan je voorstellen dat stress in sommige situaties dus heel nuttig kan zijn. Denk aan dat belangrijke sollicitatiegesprek of een uitwijkingsmanoeuvre in het verkeer. Te veel stress kan wel een probleem vormen. Als de waarde van je stresshormoon cortisol constant te hoog blijft, wordt je balans verstoord. Dan spreken we van chronische stress. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen in het lichaam, met chronische ziekten tot gevolg. Onder andere je slaap- waakritme, je immuunsysteem en je metabolisme raken ontregeld.

Aanpak

In de huidige wereld ontstaat chronische stress makkelijker dan je denkt. Er is wellicht geen sprake meer van acute levensbedreigende situaties zoals vroeger, maar een melding op je telefoon kan bijna hetzelfde effect hebben. Door de constante informatiestroom waaraan we worden blootgesteld krijgt ons brein weinig kans om te ontspannen. Daar komt bij dat je veel vraagt van jezelf, je moet soms veel ballen in de lucht houden. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe dat zit in jouw leven. Het kan zijn dat je te veel wilt, en dit levert je juist stress op. We kijken naar je dagindeling, taken en agenda. Allemaal om het ontstaan van stress te verminderen.

Een beetje stress is onvermijdelijk, dus is het belangrijk om opgebouwde stress ook weer kwijt te raken. Daarvoor zoeken we naar een vorm van ontspanning die je aanspreekt en een manier om dit in je leven in te passen. Om te voorkomen dat opgebouwde stress zich blijft opstapelen, met alle gevolgen van dien. Mindfulness zou je kunnen helpen, maar er zijn nog talloze andere vormen van ontspanning. Buiten zijn in de natuur heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op het mentale en fysieke stressniveau. Dit is niet alleen beter voor je gezondheid: wanneer je regelmatig bewust aandacht geeft aan ontspannen merk je dat er meer ruimte ontstaat in je hoofd. Ruimte om om te kunnen gaan met de uitdagingen van het leven, met je eigen emoties. En ruimte voor anderen.

Slaap

Misschien denk je er luchtig over, maar je gezondheid staat of valt bij goede slaap. Zo heeft slaap een grote invloed op je cognitief vermogen en de regulatie van je emoties en herinneringen. Het bouwt je immuunsysteem, beïnvloedt je stofwisseling en reguleert je eetlust. Slaaptekort verhoogt je risico op allerlei ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en Alzheimer. Bij een relatief klein tekort zijn er al grote negatieve effecten. Regelmatig minder dan 7 uur slapen is even schadelijk als roken of drinken.
Het gevaar van te weinig of slechte slaap, is dat je het zelf niet doorhebt. Je went eraan dat je je niet optimaal voelt en gaat dat gevoel als normaal beschouwen. Mensen die na jaren te weinig slaap hun nachtrust verbeteren, ervaren dat alsof er een mist eindelijk opklaart. Er is een nieuwe vorm van focus mogelijk die je niet herkent van jezelf.

Aanpak

Om te beginnen inventariseren we hoe veel en hoe goed je momenteel slaapt. Het is belangrijk om hier een goed inzicht in te krijgen, een relatief klein tekort kan al een sneeuwbaleffect van negatieve effecten veroorzaken. Overigens vaak zonder dat je dit zelf door hebt.
Wanneer slaap een probleem is, kijken we op welke manier we je slaaphygiëne kunnen verbeteren. Het kan ook zijn dat het je maar niet lukt om ’s avonds op tijd naar bed te gaan. Er is altijd nog wel iets te doen of zien waardoor je slaap op dat moment minder prioriteit geeft. Ook hier kijken we naar je drijfveren en kun je ervoor kiezen om oude patronen te doorbreken.

Verbinding

Toch, als je alle voorgaande aspecten van je leefstijl helemaal hebt geoptimaliseerd, kan het zijn dat je je niet goed voelt. Daarom heb ik nog een vijfde element benoemd, wat over al het andere in je leven gaat. Je gezond en goed voelen heeft ook te maken met levenslust. Zin in het leven. Verbinding voelen met de mensen om je heen, met de natuur. Maar ook met jezelf. Met de waarden waar jij voor staat. Kortom: jouw ikigai. De reden dat jij ’s ochtends je bed uit komt.

Verbinding

Je reden van bestaan heb je misschien niet zomaar gevonden. Dat is ook te breed voor mij als leefstijlcoach. Toch kunnen we dit stuk niet overslaan. We gaan vooral kijken naar jouw persoonlijke waarden. Wat is er echt belangrijk voor je in het leven? Maar ook naar de verbinding met de mensen in je omgeving. Het is belangrijk dat je in contact staat met jezelf en met de wereld. Dat vraagt om bewustwording. Alleen dan kun je je echt goed voelen.

Hulp

Zoals je ziet zijn er veel elementen belangrijk voor je gezondheid, en allemaal lijken ze even belangrijk. Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar de aanpassingen in je leefstijl die jij kan doen voor het grootste resultaat. Dat zijn geen algemene adviezen, maar is uniek voor jouw persoonlijke situatie. Als je ervoor kiest om je gezonde leefstijl te optimaliseren, wil je natuurlijk wel doeltreffend te werk gaan. Speciaal voor jou ontwikkelde ik twee coachingsroutes. Dus pak het nu eens een keer goed aan en laat mij je helpen.

Heb jij inmiddels genoeg gelezen en wil je meteen aan de slag?

Referenties
  • https://www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/estimates/en/
  • https://www.who.int/news-room/q-a-detail/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meatVries de M., Weijer de T. (2020). Handboek leefstijlgeneeskunde, de basis voor iedere praktijk, Bohn Stafleu Van Loghum. ISBN 978-90-368-2323-4
  • https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/techtransfer/spin-offs/better-in-better-out-de-kracht-van-p-revalidatie/
  • Buettner, D.(2009) The Blue Zones: Lessons for Living Longer From the People Who’ve Lived the Longest (First Paperback ed.).
    Washington, D.C.: National Geographic. p. vii. ISBN978-1-4262-0400-5. OCLC246886564
  • Willcox, B.J., Willcox, D.C., Todoriki, H., Fujiyoshi,A.,Yano,K., He, Q., Curb, J.D., and Suzuki, M.(2007). Caloric restriction, the traditional Okinawan diet, and healthy aging: The diet of the world’s longest-lived people and its potential Impact on morbidity and lifespan. Annals of the New York Academy of Sciences 1114, 434-455.
  • https://www.pan-nl.org/toolbox/
  • https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017
  • Pruimboom, L. (2017). The multiple faces of the human immune system: Modern life causes low-grade inflammation and thereby provokes conflict between the selfish immune system and the selfish brain. Rijksuniveriteit Groningen
  • Shuda Q, Bougoulias ME, Kass R. Effect of nature exposure on perceived and physiologic stress: A systematic review. Complement Ther Med. 2020 Sep;53:102514. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102514. Epub 2020 Jul 17. PMID: 33066853.
  • Lebois, L.A. et al (2015). A shift in perspective: Decentering through mindful attention to imagined stressful events. Neuropsychologia, 75
  • Walker, Matthew (2018). Slaap, De Geus. ISBN 978-90-445-4034-5