waterkers gezond

Gezonde groente in de spotlight: waterkers

Waterkers is heel gezond, maar wat minder bekend. Dat is jammer, want het zit boordevol voedingsstoffen. Misschien is het wel één van de gezondste plantjes die er bestaan! En het is ook nog eens een smaakvolle en bijzondere toevoeging aan veel maaltijden.

In dit artikel:

Wat is waterkers?

Waterkers is een klein plantje dat al duizenden jaren wordt gegeten. De blaadjes groeien aan knapperige steeltjes, beiden kun je eten.

Waterkers groeit het liefst in moerassen en beddingen van beekjes. Hieraan dankt waterkers zijn naam!

Je zou het misschien niet verwachten, maar waterkers behoort tot de kruisbloemigen

Dat betekent dat het ook enorm voedzaam is! Net als andere, bekendere planten uit de kruisbloemige familie zoals broccoli, spruitjes en boerenkool.

Waarom is waterkers zo gezond?

Net als andere kruisbloemige planten, bevat ook waterkers veel gezonde voedingsstoffen. Maar waterkers is nog bijzonderder: het staat op nummer 1 van de lijst van meest nutriëntdichte vruchten en groenten.

Dat betekent dat waterkers per kilocalorie het meeste voedingsstoffen bevat. En daarmee zou het een van de gezondste plantjes zijn die er bestaan. Behoorlijk indrukwekkend!

🥬 Zo bevat 100 gram waterkers ruim meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en vitamine K.

🥬 Daarnaast is waterkers rijk aan vitamine C en foliumzuur. En bevat het calcium, mangaan, kalium en vitamine E.

🥬 En of dat nog niet genoeg is, zit waterkers ook bomvol met antioxidanten. Deze stofjes beschermen je cellen tegen beschadiging en oxidatieve stress.

Ook hier steekt waterkers er met kop en schouders bovenuit. Enkele van de antioxidanten die waterkers bevat zijn glucosinolaten, carotenen en chlorofyl. Door hun beschermende werking, helpen deze antioxidanten met het verkleinen van je risico op het krijgen van chronische ziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

waterkers gezond

Hoe maak ik mijn maaltijden gezonder door er waterkers aan toe te voegen?

De smaak van waterkers lijkt een beetje op die van rucola. Het is ook behoorlijk pittig. Het laat zich het best beschrijven als een beetje peperachtig of mosterdachtig.

Daardoor is waterkers een lekkere toevoeging aan diverse gerechten. Je kunt het eigenlijk op dezelfde manier gebruiken als bijvoorbeeld rucola.

Enkele suggesties:

  • door je salade
  • als basis van een soep (of garnering!)
  • op je broodje met humus / gegrilde groente
  • door je stamppot
  • door je fruitsalade
  • bij een tofu-scramble
  • over je pastasgerecht of risotto
  • in je wrap
  • op je pizza
  • door je smoothie

Het begint een beetje voorspelbaar te worden, maar persoonlijk vind ik waterkers ontzettend lekker door mijn smoothie!

Waar koop ik waterkers?

Waterkers is helaas niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Albert Heijn heeft het in ieder geval wel in het assortiment. Je vindt het ook in de biologische supermarkt, bij de groenteboer of op de markt.

In de winkel is waterkers te vinden in het koelvak, vaak verpakt in plastic tussen de voorgesneden sla.

Gebruik jij weleens waterkers? Als je van rucola houdt, zou ik zeker adviseren om het eens te proberen. Dan kun je de smaak van waterkers zeker ook waarderen!

En door zijn nutriëntdichtheid is het een prima keuze als je plantaardig (whole food plant based) eet en als je wilt afvallen.

En nu…?

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om waterkers wat vaker op het menu te zetten. Waterkers is namelijk niet alleen gezond, maar ook nog heel lekker en veelzijdig te gebruiken.

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties

Add A Comment