hardlopen

Waarom hardlopen zo fijn is!

Vraag jij je af wat er toch zo leuk is aan hardlopen? Of misschien ben je zelf een hardloper en ben je benieuwd of jij dezelfde ervaring hebt als ik.

Nu eens een keer geen artikel met alle gezondheidsvoordelen van hardlopen (want geloof me, die zijn er!). Maar mijn persoonlijke ervaring met hardlopen.

Hoe het allemaal begon

Ik weet het nog goed, het was 2000 en het nieuwe millennium begon. Het was een spannende tijd, het begin van de 20e eeuw. Zo was er die angst dat alle computers op hol zouden slaan na de overgang van ’99 naar ’00.

hardlopen

Gelukkig bleek die angst ongegrond. Maar voor veel mensen was het wel een mooi moment om opnieuw te beginnen. Of om te starten met nieuwe gewoontes.
Zo ook voor mijn vader, destijds 48 jaar oud. Zonder het iemand te vertellen stopte hij op 1 januari 2000 met roken. En hij begon met hardlopen.

Toen ik hem bezig zag met een beginnersschema en op zijn nieuwe hardloopschoenen, dacht ik bij mezelf: dit kan ik ook. En zo geschiedde 😉

Zuchten en steunen

Ik deed mijn oude tennisschoenen aan en ging de deur uit. Ook al is het heel lang geleden, ik herinner me nog hoe moeizaam dat toen ging. Met een beginnersschema, veel zuchten en steunen, en veel spierpijn.

Maar wat ben ik blij dat ik toen heb doorgezet! Want het duurde niet lang voordat ik echt kon genieten van mijn hardlooprondjes.

Mijn eerste doel was toen om gewoon een half uurtje onafgebroken te kunnen rennen. Ik genoot van de vrijheid, het buiten zijn, de kracht van mijn lichaam.

Vrij!

En eigenlijk zijn dat nog steeds de dingen die me het meest aantrekken aan hardlopen. Daarnaast zorgt het ervoor dat ik even uit mijn hoofd ga, en met mijn volledige aandacht bij mijn lijf ben.

Buiten hardlopen geeft mij oprecht een gevoel van vrijheid!

Tegenwoordig maak ik wel andere doelen voor mezelf. Ik doe soms mee aan een wedstrijd en ik ben overgestapt op barefoot hardlopen.

Barefoot

Ik loop al een paar jaar op barefoot schoenen, fivefingers. Dat zijn minimalistische schoenen waardoor je meer contact kan maken met de grond. De overstap naar barefoot rennen vormde weer een hele nieuwe uitdaging. Ik moest helemaal opnieuw opbouwen met een beginnersschema en mijn hele techniek ging op de schop.

Het voegt wel extra speelsheid toe aan mijn loopjes. Ik voel de ondergrond, de oneffenheden en zelfs de temperatuurverschillen. In de zomer loop ik zelfs het liefst op blote voeten 🙂

Ik heb ook extra aandacht voor mijn looptechniek, want op barefoot schoenen voel je echt álles. Mijn doel is om zo licht en moeiteloos mogelijk te lopen.

En daar blijf ik van genieten!

Blijven leren

Als je denkt dat je na 22 jaar niks meer bij kunt leren vergis je je. Het tegendeel is waar!

Deze week ging ik bijvoorbeeld weer eens aan de gang met techniekoefeningen en ik merkte direct resultaat tijdens het hardlopen.

Je blijven ontwikkelen is belangrijk, en het zorgt ervoor dat hardlopen nooit saai wordt. Zelf loop ik het liefst zonder horloge, om dat gevoel van vrijheid extra te kunnen ervaren.

Waarom ik graag ‘au naturel’ ga hardlopen? Voor mij is hardlopen een fijne manier van buiten zijn. Van ontspannen. Het is fijn om in beweging te zijn, te voelen hoe mijn ademhaling en hartslag versnellen. Hoe mijn bloed sneller gaat stromen en mijn lichaam warmer wordt.

Ik zie vogels, bomen en plassen water op de grond. Ik ruik frisse lucht en natte bladeren. Ik voel de wind op mijn huid, de regen en hopelijk soms ook de zon.

Vroeger liep ik ook vaak met horloge. Ik heb zelfs een tijdje getraind bij een atletiekvereniging. Nu vind ik het heerlijk om zo te gaan hardlopen, zonder toeters en bellen.

Als ik wil werken aan mijn tempo, doe ik dat het liefst met fartlek. Dat is een speelse manier van trainen, waarbij je niet je horloge maar het landschap gebruikt om in intervallen verschil aan te brengen in je tempo en inspanning. Heel leuk om te doen! En je hebt er geen horloge bij nodig 🙂

En nu…?

Welke vorm van beweging vind jij het fijnst? Ben jij ook een hardloper, net als ik? Heeft dit artikel je misschien geïnspireerd om ook te beginnen met hardlopen?

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties

Add A Comment