rucola gezond

Rucola – gezond en pittig!

Rucola is een gezonde en lekkere toevoeging aan heel veel maaltijden. Hoewel we het vaak ‘behandelen’ als een slasoort, is het dat eigenlijk niet. Daarom is het ook super gezond!

In dit artikel:

Wat is rucola?

Rucola heeft veel bijnamen, zoals raketsla, notensla en zwaardherik. Het wordt voornamelijk geteeld in het Middellandse zeegebied. En wist je dat je de bloemetjes ook kunt eten?

Hoewel het vaak gezien wordt als een slasoort, is rucola eigenlijk een kruisbloemige plant. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ijsbergsla of veldsla.

Dat betekent dat rucola enorm gezond en voedzaam is! Net als alle andere planten uit de kruisbloemige familie, zoals boerenkool, spruitjes en broccoli.

Waarom is rucola zo gezond?

Zoals gezegd behoort rucola tot de kruisbloemigen en is het erg gezond. Dat komt doordat het rijk is aan vele voedingsstoffen.

  • Rucola bevat (per 100 gram) 100% van de dagelijks aanbevolen (ADH) hoeveelheid vitamine A in de vorm van bètacaroteen, een krachtige antioxidant.
  • Rucola bevat (per 100 gram) meer dan 100% van de ADH vitamine K, belangrijk voor bloedstolling.
  • Rucola bevat veel calcium, wel 271 mg per 100 gram. Dat is 50% (als je geheel plantaardig eet) tot 30% van de ADH
  • Rucola bevat ook veel foliumzuur, kalium en vitamine C.

Best een indrukwekkend lijstje! Rucola is dan ook vele malen voedzamer dan bijvoorbeeld ijsbergsla.

Hoe kan ik die gezonde rucola dan gebruiken?

Inmiddels ben je het waarschijnlijk wel met me eens dat rucola heel gezond is. Maar hoe kun je het dan het beste toevoegen aan je maaltijden?

De smaak van rucola is behoorlijk pittig en kruidig, een beetje peperachtig. Daardoor is het een lekkere toevoeging aan diverse gerechten. Bijvoorbeeld:

  • door je salade
  • als topping in een kom soep
  • op je broodje met humus / gegrilde groete
  • als rucola-pesto
  • door je stamppot
  • door je fruitsalade
  • over je pastasgerecht of risotto
  • op je pizza
  • door je smoothie
rucola gezond

Vooral in een smoothie is rucola een verrassend lekkere toevoeging. En een goede tip als er nog een restje rucola in de koelkast ligt dat dringend op moet.

Heb jij dat wel eens geprobeerd? Of heb je nog een andere manier om rucola toe te voegen aan je maaltijd?

En nu…?

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om rucola vaker op het menu te zetten. Rucola is namelijk niet alleen gezond, maar ook nog heel lekker en veelzijdig te gebruiken.

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties

Comments

  1. Pingback: Gezonde groente in de spotlight: waterkers | Natuurlijk duurzaam gezond

Add A Comment