adukibonen gezond

Hoe gezond zijn adukibonen, en hoe gebruik je ze?

De gezonde adukibonen zijn helaas niet zo bekend. Dat is jammer, want ze zijn niet alleen gezond maar ook erg lekker. En daarnaast zijn ze heel veelzijdig te gebruiken.

Je leest er alles over in dit artikel!

Wat zijn adukibonen?

De adukiboon is een klein boontje dat groeit in Oost-Azië en de Himalaya. Het zijn de zaden van van de Vigna Angularis. Je hebt ze in allerlei verschillende kleuren, maar de rode adukibonen zijn het meest bekend. In Japan hebben adukibonen de bijnaam ‘koning der bonen’, vanwege alle positieve gezondheidseffecten.

De smaak van adukibonen is licht zoet, ietwat nootachtig.

Hoe gezond zijn adukibonen?

Zoals gezegd zijn adukibonen erg gezond. Ze zijn bijvoorbeeld een goede bron van eiwitten. Maar daarnaast bevatten adukibonen ook veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels.

De feiten:
  • Adukibonen zijn rijk aan eiwit, bijna 20 gram per 100 gram gedroogde bonen! Voor eiwitten heb je echt geen vlees meer nodig.
  • Adukibonen bevatten veel foliumzuur en mangaan, 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Belangrijk voor de aanmaak van witten en rode bloedcellen, en je energiestofwisseling.
  • Adukibonen bevatten veel ijzer en zink, 11% van de ADH. Belangrijk voor een goed HB en een sterk afweersysteem.
  • Adukibonen bevatten veel fosfor, kalium en koper, 15% van de ADH. Belangrijk voor sterke botten, een gezonde bloeddruk en een sterk afweersysteem.
  • Adukibonen zitten boordevol antioxidanten, wel 29 verschillende soorten. Daarmee is het een van de meest rijke bronnen van antioxidanten! Antioxidanten bestrijden vrije radicalen in je lichaam.
  • Adukibonen bevatten daarnaast natuurlijk ook veel voedingsvezels, goed voor je microbioom.

De gezondheidsvoordelen van adukibonen

Doordat adukibonen zoveel vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels bevatten, zijn ze erg goed voor je gezondheid! Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de specifieke effecten van adukibonen op je gezondheid. Het is een indrukwekkend lijstje!

  • Goed voor je hart en bloedvaten. Adukibonen hebben een verlagende werking op je bloeddruk en cholesterol.
  • Draagt bij aan een lager risico op diabetes type 2. Adukibonen hebben onder andere een positieve werking op je insulinegevoeligheid
  • Goed voor je spijsvertering. Adukibonen bevatten veel vezels, die helpen bij een gezonde spijsverering en microbioom. Daarnaast worden de antioxidanten in adukibonen geassocieerd met lagere ontstekingswaarden in de darmen.
  • Helpt bij het afvallen. De vezels en eiwitten in adukibonen zorgen voor een goed gevoel van verzadiging. Daarnaast zijn er onderzoeken die aantonen dat adukibonen een stofje bevatten die je hongergevoel onderdrukken.

Natuurlijk zijn adukibonen geen wondermiddel, maar je ziet dat het behoorlijk positieve effecten kan hebben op je gezondheid. Het kan dus zeker geen kwaad om het af en toe op het menu te zetten.

Hoe kun je gezonde adukibonen gebruiken?

Na het lezen van bovenstaande informatie, sta je er misschien best voor open om adukibonen eens uit te proberen.

Helaas liggen ze (nog) niet in de reguliere supermarkt. Maar je koopt ze in gedroogde vorm bij een biowinkel of bestel ze online. Bijvoorbeeld zoals ik deed, bij De Notenshop (#nospon).

Hoe maak je de adukibonen klaar?

Spoel de droge bonen goed af en laat ze een nachtje weken in water. Spoel ze daarna nog eens goed af en kook ze in ruim water in 45 minuten gaar. Of kook ze in een snelkookpan, zoals ik meestal doe in mijn instantpot. Kook meteen een grote hoeveelheid, wat je niet meteen gebruikt kun je in porties invriezen. Zo heb je altijd wat op voorraad wat je direct kunt gebruiken!

Hoe eet je adukibonen?

Adukibonen zijn heel veelzijdig! De smaak is een beetje zoet en nootachtig. Vanwege deze eigenschap worden adukibonen in Azië veel gebruikt in zoete desserts. Dan worden de bonen verwerkt met suiker tot een zoete bonenpasta en gebruikt als vulling. Maar ook in hartige gerechten smaken adukibonen heel lekker! Eigenlijk kun je ze op dezelfde manier gebruiken als de wat bekendere zwarte bonen. Hieronder wat ideeën.

💡 Je kunt adukibonen verwerken in een salade, pastasaus, curry, soep of taco’s.

💡 Je kunt er ook een lekkere bonenspread maken, bijvoorbeeld met zongedroogde tomaat. Lekker op de boterham of op een cracker.

💡 En een laatste (verrassende) toepassing: je kunt ermee bakken! Brownies, cakes en desserts zijn heerlijk met deze bonen. En nog gezond ook!

Ik houd er zelf altijd van om gewoon dingen uit te proberen. Ben je niet zo van het experimenteren? Google is je beste vriend! Zoek eens wat recepten op en zoek er één uit die je aanspreekt.

En nu…?

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om de gezonde adukibonen eens uit te proberen, of vaker op het menu te zetten.

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties

Add A Comment