aardperen gezond

Hoe gezond zijn aardperen?

Heb jij wel eens gehoord van aardperen? Deze groente zie helaas je niet vaak in de supermarkt, maar dat is zonde. Aardperen zijn namelijk hartstikke gezond. En ook erg lekker!

aardperen gezond

Aardperen: hoe en wat.

Ken jij deze opmerkelijke groente al? Aardperen zien er een beetje uit als een enorme gemberwortel. De aardpeer is een zonnebloemachtige, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Hij wordt ook wel topinamboer genoemd.

Gelukkig groeit hij in Nederland ook goed. Het loof van de plant wordt niet gegeten, alleen de knollen zijn eetbaar. En er groeien prachtige gele bloemen aan!

Rauwe aardperen zijn mild en zoetig van smaak, een beetje nootachtig. Een verse aardpeer is dan lekker knapperig.

Wanneer ze gaar zijn gekookt of gebakken, worden ze zelfs nog zoeter. De aardpeer wordt dan een beetje romig van structuur. Heerlijk dus! Dan lijkt de smaak ook wel een beetje op die van een artisjok. Vandaar dat de aardpeer in het Engels jerusalem artichoke wordt genoemd.

Hoe gezond zijn aardperen?

Aardperen zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond! Zo zijn ze rijk aan ijzer, fosfor, kalium, koper en vitamine B1.

En alsof dat nog niet genoeg is, bevatten aardperen ook veel van de gezonde voedingsvezel inuline. Je lichaam kan inuline niet verteren, waardoor het een perfecte voedingsbodem vormt voor het microbioom in je darmen. Daarnaast verbetert inuline de spijsvertering en heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel.

De voedingswaarde van aardperen komt meer in de buurt van aardappelen. Aardperen bevatten, net als aardappelen, wat meer calorieën dan de meeste andere groentes. Het is een zetmeelrijke groente en bevat ongeveer 80 kcal per 100 gram.

Laat je niet van de wijs brengen door de extra koolhydraten die een aardpeer bevat. Het zijn namelijk gezonde, complexe koolhydraten met veel vezels. Helemaal niks mis mee dus en heel gezond! En het past prima in een gezond plantaardig en onbewerkt voedingspatroon.

Waar vind je deze gezonde aardperen?

Het seizoen van aardperen loopt van de late herfst tot eind van de winter. Ze zijn lang niet altijd te vinden in de supermarkt, rondom de feestdagen maak je het meeste kans.

Op de markt, bij de groenteboer en in de biowinkel kun je ze vaak wel vinden. Ook als je een groenteabonnement hebt bij een tuinder heb je zeker kans dat je aardperen in je pakket aantreft.

Hoe eet je aardperen?

Zoals je op de foto ziet, kunnen aardperen vers van het land nogal zanderig zijn. Dat is een kwestie van even heel goed schrobben. Daarna kun je ze namelijk met schil en al eten.
De smaak van aardperen is lekker zoetig, waardoor ze een goede toevoeging zijn aan veel gerechten. Je kunt ze rauw, gekookt of gebakken eten. Aardperen zijn dus gezond en erg veelzijdig!

  • Eet aardperen rauw door een salade.
  • Bak aardperen mee in je groentegerecht.
  • Voeg aardperen toe aan je pilav, tajine of curry.
  • Kook, stoom of pureer je aardperen.
  • Verwerk je aardperen in een lekkere soep.
  • Rooster je aardperen in de oven, bijvoorbeeld met rozemarijn.

Er zijn genoeg recepten te vinden op internet. Maar een recept is niet altijd nodig, je kunt het ook eens toevoegen aan een bestaand recept. De smaak van aardperen is niet erg overheersend, dus experimenteer er gerust mee!

Mijn persoonlijke favoriet? Aardperensoep met pastinaak en paddenstoelen. Heel lekker!

En nu…?

Eet jij wel eens aardperen? Ik daag je uit om het eens te proberen! Want aardperen zijn lekker, gezond en erg veelzijdig.

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties

Add A Comment