mediteren

Hoe begin je met mediteren?

Mediteren is iets waar je de laatste tijd veel over hoort. En terecht: het kan een enorm positief effect op je leven hebben. Soms lijkt het wel een soort wondermiddel, dat lijdt tot serene innerlijke rust en buitengewone zelfinzichten.

Laten we eerlijk zijn, zo’n vaart zal het heus allemaal niet lopen.

Dat er veel voordelen zijn van mediteren staat wel vast. Maar hoe begin je eigenlijk met mediteren?

Lees er alles over in dit artikel!

Mediteren: wat is het?

Kort gezegd betekent meditatie vooral dat je een moment neemt om even gewoon te ‘zijn’. Je wordt even een waarnemer van je eigen gedachtes en emoties. Zonder oordeel.

Er zijn verschillende manieren om te mediteren. De bekendste vormen van meditatie zijn vipassana meditatie, transcedente meditatie en zazen meditatie.

Zo kun je simpelweg je ademhaling volgen of tellen. Maar je kunt ook een mantra of koan gebruiken, of je aandacht op een object richten. Zelfs yoga is een vorm van meditatie.

Mediteren: wat doet het?

Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar de effecten van mediteren, onder andere door het gebruik van hersenscans. Daarop is bijvoorbeeld te zien dat verschillende compartimenten in de hersenen beter gaan samenwerken.

De wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren zijn in een notendop: voorkomen van depressie, ontwikkelen van compassie, controle over je emoties, meer focus en concentratie, minder angst, sterker immuunsysteem, lagere bloeddruk en betere slaap.

Best indrukwekkend!

Door dagelijks te mediteren, zul je merken dat je de ervaringen van die dag makkelijker gaat verwerken. Dat maakt dat je minder stress ervaart, beter slaapt en emoties beter kunt verwerken.

Doordat je tijdens je meditaties oefent met het zijn in het hier en nu, zul je daar de rest van de dag ook baat bij hebben. Het zorgt voor meer aandacht voor je omgeving en voor jezelf, beter voelen en luisteren en beter omgaan met spanning en tegenslag.

Tijdens je meditatie oefen je om je niet mee te laten slepen met je gedachtes. Je zult merken dat het daardoor ook de rest van de dag beter lukt om je gedachtes te observeren – in plaats van je erdoor te laten meeslepen.

Mediteren: hoe doe je het?

Zoals gezegd zijn er velen vormen van meditatie. Zelf heb ik ervaring met (za)zen meditatie, daarom vertel ik je graag hoe deze meditatie eruit ziet.

Zazen betekent letterlijk ‘zittende aandacht’. Deze vorm van meditatie komt uit het zenboeddhisme.

Tijdens de meditatie zit je op een kussentje in (halve) lotushouding met een rechte rug. Je handen houdt je ter hoogte van je navel met de duimen losjes tegen elkaar. Je ogen zijn geopend.

Je volgt je ademhaling, en geeft elke uitademing een cijfer mee. Eééénnnnn…. tweeeee…., drieeeeeee….. etc. Tot je bij 10 bent, dan begin je opnieuw.

Zo simpel is het!

Voor uitleg over de zen-meditatie, kijk je ook eens dit filmpje van zen.nl:

Mediteren: hoe begin je eraan?

Klinkt goed hè? Hopelijk ben je enthousiast geworden en wil je ook beginnen!

Hoe dan?

  • Zoek een rustig plekje waar je niet gestoord wordt.
  • Ga er goed voor zitten, liefst actief met een rechte rug. Zelf zit ik op een kussentje op de grond in halve lotushouding.
  • Stel een timer in op 2 of 3 minuten om te beginnen.
  • Houd je ogen open, kijk naar een punt ongeveer 1,5 meter voor je op de grond. Waarom niet je ogen dicht? Met je ogen open blijf je met je aandacht hier, in plaats van in je eigen binnenwereld te verdwijnen.
  • Adem rustig in en uit. Volg je ademhaling, zonder deze aan te passen. Tel iedere uitademing. Bij de 10e uitademing begin je opnieuw met tellen.
  • Komen er gedachten op? Dat is bijna onvermijdelijk! Ga dan weer terug met je aandacht naar het tellen en laat je niet meeslepen door je gedachten.
  • Herhaal tot de tijd voorbij is. Zo oefen je dus met het ‘hier’ zijn, zonder je te laten meeslepen door die maalstroom aan gedachten in je hoofd.
  • Probeer het eens uit! Prik een vast moment in je dag (bijvoorbeeld na het tandenpoetsen) waarop je even de tijd neemt om rustig te zitten.
  • Voelt het mediteren goed? Kijk dan of je de tijd zoetjesaan kunt verlengen.
  • Leer je het liever in groepsverband? Tip: bij Zen.nl, met landelijke vestigingen, zijn deze maand op veel plaatsen gratis proeflessen (#nospon).

Mijn persoonlijke ervaring na 2 jaar dagelijks mediteren

Zelf ben ik twee jaar geleden begonnen met zen-meditatie. Sindsdien mediteer ik dagelijks 2 keer 20 minuten. Ik begon met de introductie-cursus bij zen.nl. Daar heb ik ontzettend veel geleerd en fijne mensen ontmoet!


Meditatie heeft een enorme impact op mijn leven en hoe ik mij voel. Het zorgt ervoor dat ik beter in contact sta met mezelf en regelmatig stilsta bij wat er door me heen gaat. Er is meer ruimte gekomen voor mijn onderbewuste om te spreken, het is makkelijker geworden om keuzes te maken.


Ik merk dat ik vaker bewust dingen met mijn volle aandacht doe, in plaats van meerdere dingen tegelijk. Dit brengt veel rust en voldoening met zich mee.
Ik ben ook duidelijk beter gaan slapen door het mediteren. Mediteren voor het slapen helpt met het verwerken van de afgelopen dag, en het is een mooi overgangsritueel naar de nacht.


Behalve het mediteren, biedt zen ook heel veel leerzame inzichten – in jezelf als persoon en in het leven op zich. Ook hierdoor is het makkelijker geworden voor mij om met stress om te gaan. Het voelt alsof mijn draagkracht significant is toegenomen.

En nu….?

Zoals je hebt gelezen heeft meditatie mijn leven echt positief veranderd. Dat gun ik jou ook! Dus ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om het ook eens te proberen. Hulp nodig om te beginnen? Neem dan zeker contact met mij op.

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties

Add A Comment