goede voornemens

Zo begin je aan je goede voornemens!

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken bezig, dus dit is een goed moment om eens te kijken naar jouw goede voornemens voor 2022.

Er zijn namelijk een aantal dingen waar je op kunt letten, waardoor de kans dat je goede voornemens een succes worden toeneemt!

In dit artikel:

Vijf tips om je goede voornemens tot een succes te maken!

Misschien maak je elk jaar goede voornemens, maar lukt het eigenlijk nooit om eraan te beginnen of om het vol te houden. Met deze tips gaat het jou wel lukken!

 • Wil niet teveel in een keer. Kies iets wat écht belangrijk voor je is en maak dat je eerste prioriteit.
 • Heb je iets gekozen? Schrijf het op! En vertel het aan mensen die dichtbij je staan.
  Misschien vind je het spannend om je voornemen echt uit te spreken. Maar geloof me: het helpt. Door het hardop te zeggen gaat het van iets dat je eigenlijk zou willen, naar iets dat je daadwerkelijk gaat doen.
 • Weet je waarom. Know your why. Oftewel: realiseer je precies waarom je een bepaald voornemen hebt. Vraag jezelf waarom, en neem geen genoegen met een half antwoord.
  Gezonder gaan leven voor meer energie? Top! Wat wil je gaan doen met die extra energie? Waarom is dat belangrijk voor jou? Je snapt het: graaf diep.
 • Visualiseer je hoe het is als je je doel bereikt hebt. Hoe voel je je dan, hoe ziet je leven er dan uit? Het werkt overigens ook voor korte termijn doelen.
  Heb je eigenlijk geen zin om vanavond een gezonde maaltijd te koken bijvoorbeeld? Visualiseer dan hoe je je voelt na het eten van die gezonde maaltijd, in tegenstelling tot na het opwarmen van een pizza bijvoorbeeld.
 • Geniet van het proces: vier kleine successen, beloon jezelf eens met iets leuks als je goed op weg bent. Bovenal: erken dat ontwikkeling vaak niet in een rechte lijn gaat, maar met ups en downs. Laat een ‘down’ je niet ontmoedigen, leer van de ervaring en ga vooral door!

Hoe begin je aan je goede voornemen?

Inmiddels heb je duidelijk wat je wilt, en waarom je het wilt. En misschien kun je je zelfs al voorstellen hoe je leven eruit zou zijn als het ook daadwerkelijk is gelukt. Maar hoe begin je hier nu aan?

Want hoe mooi je goede voornemen ook is, soms lijkt het zo moeilijk om ergens aan te beginnen. Vooral die dingen die je altijd maar uitstelt.

En dan heb ik het niet alleen over je goede voornemens. Je belastingaangifte, de grote schoonmaak, je kleren uitzoeken. Maar ook: beginnen met sporten, gezonder gaan eten, beginnen met mediteren, vroeger naar bed..

Allemaal dingen die je wellicht graag uitstelt. Of waar je geen zin hebt om aan te beginnen.

Met deze vijf tips lukt het hopelijk wel!

 • Plan het in je agenda. Vooral als je begint met een goede gewoonte, maar ook als er een vervelende klus op je ligt te wachten.
  Blok tijd in je agenda of een vast moment op de dag, en houd je aan die afspraak!
 • Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.
  Wil je na het ontbijt gaan sporten? Trek dan meteen als je opstaat je sportkleren aan.
  Na het werk een gezonde maaltijd bereiden? Zorg ervoor dat alles klaar staat als je thuis komt.
 • Leg de lat laag. Dat klinkt misschien raar, maar zo begin je er in ieder geval aan. Stel geen enorme, onoverzichtelijke doelen voor jezelf waar je als een berg tegenop ziet. Begin klein, de rest komt vanzelf.
  Zie je er tegenop om te beginnen met mediteren? Begin met één minuutje.
  Vaker gaan wandelen? Neem je voor om in ieder geval 10 minuutjes te gaan.
  Grote kans, als je toch bezig bent, dat je het niet erg vindt om wat langer door te gaan…
 • Doe het samen, of vertel iemand wat je van plan bent.
  Het werkt enorm motiverend als je weet dat je er niet alleen voorstaat. Ga samen, of houd elkaar op de hoogte via berichtjes. Daag elkaar uit, mopper samen of moedig elkaar aan.
  Zoek gelijkgestemden op in je omgeving of op social media.
 • Begin voordat je er helemaal klaar voor bent. Want er is altijd wel weer iets.
  Je wilt wel gaan sporten, maar je hebt nog niet de goede schoenen of outfit, het regent, de hond is jarig, je kent het wel…
  Het ideale moment om ergens aan te beginnen bestaat niet. Begin!Ook aan de puzzel op de foto was het ontzettend lastig beginnen. Maar je begint met 1 stukje, en dat worden er 2, en 3. En voor je het weet ben je echt begonnen.

Dat is dan ook meteen de bonustip: begin met een klein stapje, hoe onbeduidend het ook lijkt in het grotere geheel. Maar begin! 🙂

En nu…?

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om te beginnen aan je goede voornemen. Ook als je er ontzettend tegenop ziet.

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Add A Comment