gezondste ontbijt

Wat is het gezondste ontbijt? Test!

Ben jij op zoek naar het gezondste ontbijt? Of heb je wat standaard ontbijtopties, maar vraag je je af wat nu eigenlijk een gezonde optie is? Lees dan zeker verder!

In dit artikel:

Gewoontes

We hebben zo allemaal onze vaste gewoontes. Ook wat we bij het ontbijt eten is vaak ontstaan uit gewoonte. Dat is lekker makkelijk, want zo hoef je ’s ochtends niet na te denken wat je gaat eten.

Maar soms is het goed om weer eens stil te staan wat je nu eigenlijk ’s ochtends eet. Welke voedingsstoffen je allemaal wel of niet binnenkrijgt. En op welke manier dat eventueel beter zou kunnen. Jouw persoonlijke zoektocht naar je gezondste ontbijt!

Gezondste ontbijt: de cijfers

Om de keuze makkelijker voor je te maken, heb ik voor dit artikel vier gezonde ontbijtjes met elkaar vergeleken. Zo kun je zelf zien wat het verschil is tussen de verschillende opties. Alle vier de ontbijtopties zijn plantaardig en zo min mogelijk bewerkt. Ze passen dus binnen een whole food plant based voedingspatroon.

Alle vier de opties bevatten veel gezonde planten: groente, fruit, volkoren granen, noten en zaden.

Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te maken, bestaan alle ontbijtjes uit 575 kilocalorieën. Dit betekent helemaal niet dat je ontbijt uit zoveel kcal zou moeten bestaan. Dit kan meer of minder zijn, afhankelijk van wat je energiebehoefte is en hoe je andere maaltijden er op een dag uitzien.

De vergelijking van het gezondste ontbijt

Zoals je ziet bevatten alle vier de ontbijtjes behoorlijk wat gezonde voedingsstoffen. Dat komt omdat ze allemaal veel gezonde planten bevatten: groente, fruit, volkoren granen, noten en zaden. Maar wat is nu het gezondste ontbijt?

Macro’s

Om te beginnen met het vergelijken van de macro’s: je ziet dat de smoothiebowl het laagst is in vet en het hoogst in koolhydraten. Dit zijn allemaal gezonde koolhydraten, en goede brandstof voor je lichaam. De boterhammen met pindakaas en yoghurt met muesli zijn het rijkst in vet. De boterham met hummus bevat het meeste eiwitten.

Micro’s

Eens kijken welke micronutriënten er allemaal in deze vier ontbijtjes zitten.

Allereerst de vitaminen. De smoothiebowl scoort hier duidelijk het hoogst, alles boven de 100%. Behalve vitamine E, daarvan zit meer in volkoren brood, pindakaas en amandelpasta.

De B-vitaminen zijn eigenlijk in alle ontbijtjes goed vertegenwoordigd, met net iets wisselende samenstellingen. Er zit alleen niet zoveel foliumzuur in de boterham met pindakaas en het bakje yoghurt.

Calcium vind je het meest in het bakje yoghurt, zelfs plantaardige yoghurt is een goede bron van calcium door de aanwezigheid van sojabonen. De smoothiebowl komt op een respectabele tweede plaats door al het bladgroen.

IJzer is ook rijkelijk aanwezig in alle vier de ontbijtjes. De boterham met hummus scoort hier het best. Doordat alle ontbijtopties ook vitamine C bevatten (door toevoeging van groente en fruit), kan het ijzer ook beter worden opgenomen door je lichaam.

De smoothiebowl staat met stip op 1 als het gaat om omega 3 (in de vorm van ALA). Dit komt door de toevoeging van lijnzaad. Pindakaas en hummus bevatten wel gezonde vetten, maar voornamelijk in de vorm van omega 6. De kunst is om een goede balans te vinden tussen deze vetzuren.

Conclusie

Zo zie je maar weer dat eigenlijk geen enkel ontbijt bij alle voedingsstoffen op nummer 1 staat. Zelf had ik verwacht dat de smoothiebowl verreweg het gezondste ontbijt zou zijn. Maar de andere opties blijken zeker niet onder te doen!

Ga dus niet op zoek naar ‘het perfecte ontbijt’, maar zorg ervoor dat je regelmatig varieert. Met je broodbeleg, het fruit dat je eet, de notenpasta die je toevoegt. Hierdoor krijg je een variatie binnen van alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

En vergeet niet dat naast de macro- en micronutriënten nog vele andere stofjes in planten zitten die goed zijn voor je gezondheid. Denk aan voedingsvezels, antioxidanten, polyfenolen, fytonutriënten. Daarom is het ook zo belangrijk om elke maaltijd te zorgen voor verse ingrediënten, in de vorm van groente en fruit.

Bovendien is het hartstikke saai om elke dag hetzelfde te eten. Wissel regelmatig met de ingrediënten die je gebruikt. Eet bijvoorbeeld met de seizoenen mee, dan krijg je automatisch een gezonde afwisseling in je maaltijden. En vaak is het ook nog eens voordeliger!

Mijn favoriete ontbijtje blijft toch de smoothiebowl. Maar ook hierin probeer ik zoveel mogelijk te variëren. Altijd ander fruit als basis, ander bladgroen en andere kruiden.

Wat is jouw favoriete ontbijtje?

En nu…?

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd eens je ontbijt kritisch onder de loep te nemen. En te kijken of je regelmatig kunt variëren met de ingrediënten. En vooral veel verse ingrediënten toevoegt, nu je gezien hebt hoeveel voedingsstoffen hierin zitten!

Wil je de volgende artikelen niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties

Add A Comment