boerenkool gezond

Boerenkool is super gezond!

Het seizoen van de boerenkool is weer begonnen. Dat is goed nieuws, want boerenkool is namelijk super gezond! Het is rijk aan voedingsstoffen en je lichaam wordt er blij van.

Wat maakt boerenkool nu zo gezond? En niet onbelangrijk: hoe kan je het makkelijk toevoegen aan je voedingspatroon?

In dit artikel

Boerenkool: hoe en wat?

Boerenkool is een typische wintergroente, en is nu volop verkrijgbaar. Het seizoen loopt grofweg van de herfst tot het vroege voorjaar. Na de eerste nachtvorst smaakt de boerenkool het beste. De kou verhoogt namelijk het suikergehalte in de boerenkool waardoor deze minder bitter smaakt.

Boerenkool is een bladgewas dat tot de kruisbloemigen behoort, net als bloemkool, broccoli en spruitjes. Het groeit snel en wordt ook in Nederland volop verbouwd.

Welke gezonde voedingsstoffen zitten er in boerenkool?

Boerenkool is heel gezond, en een echte een krachtpatser onder de groentes. Het bevat namelijk enorm veel gezonde voedingsstoffen.

  • Boerenkool bevat ongeveer 180 mg calcium per 100 gram. Dat is 36% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid als je plantaardig eet, en 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid als je wel dierlijke producten eet. (Wie dierlijke producten eet, scheidt meer calcium uit in de urine en heeft dus een hogere dagelijkse behoefte.)
  • Boerenkool bevat ongeveer 100 mg vitamine C per 100 gram. Dat is meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en twee keer zoveel als in een sinaasappel!
  • Boerenkool bevat ongeveer 1,7 mg vitamine E en 4000 mcg bètacaroteen per 100 gram. De bètacaroteen zet je lichaam om in vitamine A. Beide vitamines zijn, naast vitamine C, essentieel voor een sterk immuunsysteem. (lees meer hierover het artikel: Activeer je Afweer: Antioxidanten!)
  • Boerenkool bevat veel antioxidanten. Behalve bètacaroteen bevat het meer dan 45 soorten flavonoïden en is het rijk aan sulforafaan. Deze antioxidanten helpen je risico op kanker verlagen.
  • Boerenkool bevat heel veel vezels. Dat zorgt voor verzadiging en heeft een positief effect op je spijsvertering en bloedsuikerspiegel. Je microbioom smult ervan!

De gezondheidsvoordelen van boerenkool

Je ziet dat er veel gezonde voedingsstoffen zitten in boerenkool. Maar welk effect heeft dit nu op je lichaam? En welke gezondheidsvoordelen levert het je op als je boerenkool eet?

Versterk je immuunsysteem

Doordat boerenkool rijk is aan vitamine C en E ondersteunt het je afweersysteem. Deze vitaminen helpen onder andere met het identificeren en bestrijden van ziekteverwekkers, en ondersteunen bij de aanmaak van je natural killercellen.

Daarnaast bevat boerenkool veel bètacaroteen. Je lichaam kan dit omzetten in vitamine A, dat een bemiddelende rol speelt tussen je darmflora en je immuunsysteem. Verder is bètacaroteen belangrijk voor de productie van antistoffen, B- en Tcellen.

Verlaag je risico op kanker

De vele antioxidanten in boerenkool, waaronder 45 flavonoïden, verlagen je risico op kanker. Ze neutraliseren vrije radicalen en voorkomen hierdoor oxidatieve stress – geassocieerd met het ontstaan van kanker.

Zorg goed voor je hart en bloedvaten

Boerenkool verlaagt het cholesterol- en vetgehalte in je bloed. Je hart en je bloedvaten zijn hier blij mee. De kans op aderverkalking en verstoppingen neemt hierdoor af.

Er zit nauwelijks vet in boerenkool, maar het aanwezige vet is wel heel goed voor je. Het bestaat voornamelijk uit ALA, een omega-3 vetzuur. Dit bevordert de doorbloeding en voorkomt ontstekingen.

Voorkom botontkalking

Boerenkool is enorm rijk aan calcium. 100 gram boerenkool bevat zelfs bijna anderhalf keer zoveel calcium als een glas melk! Het calcium is belangrijk om je botten op te bouwen en te onderhouden. En zorgt voor een sterk gebit en nagels. Als je voldoende calcium binnenkrijgt, is je risico op botontkalking op latere leeftijd kleiner.

Verder is calcium belangrijk voor een goede werking van zenuwen en spieren, bloedstolling en het transport van andere mineralen in je bloed.

Verbeter je spijsvertering

Boerenkool bevat ontzettend veel voedingsvezels. 100 gram boerenkool bevat al bijna 15% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Daarmee voorkom je obstipatie en het bevordert een normale stoelgang. En je microbioom is heel ook blij met al deze vezels!

Kortom, boerenkool is echt een powerhouse. Het bevat allerlei gezonde voedingsstoffen, waardoor het je afweer helpt ondersteunen, je spijsvertering verbetert, je cholesterol verlaagt en je risico op kanker vermindert.

Hoe en waar koop ik boerenkool?

Tegenwoordig kun je boerenkool op verschillende manieren kopen. Dat maakt het extra makkelijk om boerenkool op verschillende manieren te gebruiken.

Voorgesneden boerenkool

Voorgesneden boerenkool vind je in de meeste supermarkten. Het is echt de makkelijkste manier om boerenkool te gebruiken. Op deze manier kun je het heel makkelijk verwerken in ieder gerecht dat je maakt. Voeg simpelweg een paar handjes boerenkool toe in de pan vlak voor je het gerecht opdient. Het gaat prima in een pastasaus, curry of soep. Je kunt het ook goed toevoegen in je salade. Wel eerst even masseren met wat citroensap, dat maakt het makkelijker verteerbaar.

Een zak voorgesneden boerenkool kun je ook goed invriezen. Zo heb je altijd wat bij de hand!

Bevroren boerenkool

Bevroren boerenkool uit de diepvries, in deelblokjes, is wel zo makkelijk. Het is verkrijgbaar in iedere supermarkt, het hele jaar door. Dus ook in de zomer. Zo heb je altijd boerenkool in huis! Ontdooi het in een bakje om het makkelijk in je gerecht te kunnen verwerken. Of gooi het bevroren in het pannetje op het fornuis en ontdooit op laag vuur. In de zomer is het lekker om toe te voegen toe aan je smoothie, het maakt deze heerlijk koud.

Verse bladeren

De verse bladeren vind je op de markt, bij de groenteboer en in de biowinkel. Alleen wanneer het in het seizoen is, van de herfst tot het vroege voorjaar. Wanneer je een groente-abonnement hebt bij een lokale boer of andere aanbieder, zal het zeker ook in je pakket zitten in deze periode.

Je kunt de bladeren bijvoorbeeld wokken in je groentegerecht, of verwerken in de stamppot. Gooi de stronken zeker niet weg, die kunnen zo in je smoothie.

Hoe maak ik gezonde gerechten met boerenkool?

Inmiddels is wel duidelijk dat boerenkool echt een gezonde groente is. Het heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Maar ja, je hebt natuurlijk geen zin om iedere dag boerenkoolstamppot te eten… Gelukkig zijn er veel andere manieren om boerenkool te verwerken in je gezonde gerechten.

Een paar ideeën:

  • Door de pastassaus, op het laatst een handje toevoegen.
  • Een wokgerecht met boerenkool, noodles, tempeh, sesamzaadjes en sojasaus.
  • Rauw in een salade. Wel eerst even masseren met wat citroensap!
  • Door de soep.
  • In een lekkere Indiase curry.
  • In je smoothie of smoothiebowl. Blend het mee met wat fruit, en je proeft er bijna niks van.
  • In een gerecht met rode kool, rozijnen en appeltjes.
  • Gewokt met pastinaak en een graan naar keuze.
  • Door de stamppot. Varieer eens met zoete aardappel. Roer er gemarineerde champignons of paddenstoelen doorheen.

De mogelijkheden zijn eindeloos, wees vooral creatief. Of struin het internet af op zoek naar leuke recepten. En wees niet bang om eens iets uit te proberen.

boerenkool gezond

En nu….?

Hopelijk ben je nu net als ik onder de indruk van boerenkool. En ben je geïnspireerd om het eens wat vaker te gebruiken. Het zal je gezondheid zeker ten goede komen!

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties
  • https://nevo-online.rivm.nl/
  • https://nutritionfacts.org/video/plant-vs-cow-calcium-2/
  • https://www.schijfforlife.nl/
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/197770-boerenkool-gezondheidsvoordelen-voedingswaarde-en-bereiden.html
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx

Add A Comment