boekweit gezond

Boekweit: geen graan, wél gezond

Een van de gezonde pseudogranen die ik in het vorige artikel noemde is boekweit. Ben je benieuwd wat het is, of het gezond is en wat je ermee kunt doen?

Je leest het in dit artikel!

Wat is boekweit?

Zoals je kon lezen in mijn vorige artikel is boekweit een pseudograan. Dat betekent dat het geen grasgewas is, maar dat het wel veel dezelfde eigenschappen heeft.

Boekweit is een kruidachtige plant. Het deel van de plant dat gegeten wordt zijn de vruchtjes van die plant. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun typisch driehoekige vorm.

Van oorsprong komt boekweit uit China, maar het wordt nu ook in Nederland verbouwd.

Je kunt het hele vruchtje koken en eten, zoals bijvoorbeeld rijst of couscous. Boekweit wordt ook op dezelfde manier verwerkt als andere granen. Zo wordt er meel van gemaakt en daarna verwerkt tot noodles, pasta of brood. Ook zijn er boekweitvlokken te koop, die je op dezelfde manier kunt gebruiken als havermout.

Is boekweit een gezond pseudograan?

Net als andere volkoren granen, bevat ook boekweit veel gezonde voedingsstoffen. Het grootste deel van boekweit bestaat uit koolhydraten, net als andere (pseudo)granen. Boekweit bevat de meeste vezels van alle granen. Goed voor je microbioom!

Ongeveer 13% bestaat uit eiwitten, bovendien in een mooi uitgebalanceerd aminozurenprofiel.

Mineralen

Boekweit is daarnaast vooral rijk aan mineralen.

Zo bevat 100 gram (droge) boekweit:

  • Koper: meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Belangrijk voor de vorming van bindweefsel en botten, pigment in je haar en je afweersysteem.
  • Mangaan: 70% van de ADH. Goed voor een gezonde stofwisseling, groei en ontwikkeling en tegen oxidatieve stress.
  • Magnesium: 70% van de ADH. Onder andere belangrijk voor een goede werking van je spieren.
  • Fosfor: 50% van de ADH. Goed voor je botten en energiestofwisseling.
  • Zink: 30% van de ADH. Belangrijk voor de opbouw van enzymen en voor je afweer.
  • Vitamine B2, B3 en B5: respectievelijk 40%, 50% en 25% van de ADH.
  • IJzer: 12% van de ADH. Belangrijk voor de vorming van hemoglobine, onderdeel van je rode bloedcellen.
Antioxidanten

Boekweit is bijzonder rijk aan antioxidanten, meer dan andere (pseudo)granen. Het bevat onder andere veel rutine (werkt ontstekingsremmend) en quercetine (verlaagt je cholesterol).

Gezondheidsvoordelen

Boekweit zorgt voor een goede regulatie van je bloedsuikerspiegel door zijn lage glycemische lading.

De mineralen en antioxidanten in boekweit helpen in het onderhouden van een gezond hart en bloedvaten. Onder andere door het gunstige effect op je bloeddruk en cholesterol, en de vermindering van oxidatieve stress en ontstekingen. Daardoor zorgen de antioxidanten ook voor een lager risico op kanker.

Omdat het glutenvrij is, is boekweit heel geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

boekweit gezond

Hoe gebruik ik boekweit?

Allereerst de smaak van boekweit. Deze zou je het best kunnen omschrijven als noot-achtig, een beetje zoetig. Net als rijst of quinoa kun je het eigenlijk overal bij eten.

De makkelijkste en meest pure manier om boekweit te eten is de hele korrel koken. Spoel deze eerst goed af in een vergeet of zeef. Kook het daarna in ongeveer een kwartiertje gaar. Gebruik voor elk deel boekweit ongeveer twee delen water.

Wanneer je boekweit op deze manier klaarmaakt, kun je het 1op1 vervangen door bijvoorbeeld rijst, couscous of pasta. Maar er zijn ook vele recepten te vinden op internet!

Boekweit is ook bewerkt te koop, onder andere als pasta, brood, crackers en noodles. Deze kun je gewoon gebruiken zoals je gewend bent. De smaak en kleur zullen natuurlijk iets anders zijn natuurlijk. Probeer het eens uit!

Wanneer je boekweitmeel koopt, is het heel makkelijk om boekweit ook te verwerken in je eigen baksels. Denk aan brood, pannenkoeken, cake of koekjes. En allemaal glutenvrij!

Waar kan ik boekweit kopen?

Boekweit kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen. Je vindt daar in ieder geval boekweitmeel, boekweitvlokken, boekweitnoodles en boekweitkorrels. Soms moet je daarvoor naar een uitstapje maken naar het biologische schap in de supermarkt.

In de biologische supermarkt en online zijn nog veel meer producten op basis van boekweit verkrijgbaar. Bijvoorbeeld kasha, dat zijn geroosterde boekweitvlokken.

Neus eens rond en probeer wat uit!

En nu…?

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om boekweit eens uit te proberen. Of als je het al kende, om het wat vaker op het menu te zetten. Boekweit is namelijk geen graan, maar wel hartstikke gezond!

En je hoeft niet eens persé een recept op te zoeken. Je kan een gerecht wat je normaal met rijst eet voor de variatie eens met boekweit maken. Boekweit is vrij neutraal van smaak, dus eigenlijk zijn alle combinaties wel mogelijk. Doe eens gek en probeer wat uit!

Ben je niet zo avontuurlijk? Zoek dan een recept op op internet en duik daarna de keuken in.

Wil je de volgende artikelen niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Referenties

Comments

  1. Pingback: Een lijst met alle gezonde (pseudo)granen! | Natuurlijk duurzaam gezond

Add A Comment