
Eet jij de bladeren van je bloemkool, broccoli of romanesco al?
Houd jij ook zo van broccoli, bloemkool en romanesco? Maar gooi je de bladeren altijd weg? Niet doen! Je kunt ze namelijk gewoon eten, en ze zitten nog boordevol voedingsstoffen ook. Zonde om weg te gooien dus.
Je leest er alles over in dit artikel.
- De krop
- Het blad
- Voedingsstoffen
- Hoe gebruik je de bladeren van je bloemkool, broccoli of romanesco?
- En nu…?

De krop
Misschien eet je net als ik graag bloemkool of broccoli. En wellicht heb je zelfs al de romanesco ontdekt, met zijn wonderlijke structuur.
Dit zijn erg alle drie lekkere groentes, veelzijdig te gebruiken en bovendien heel gezond! De groentes zijn nauw aan elkaar verwant. Ze zijn allen onderdeel van de kruisbloemenfamilie (brassicaceae), net als boerenkool, spruitjes en paksoi.
Kruisbloemige groenten zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten onder andere calcium, ijzer, vitamine A en C, voedingsvezels en antioxidanten. Uniek voor de kruisbloemige groenten is dat ze daarnaast glucosinolaten bevatten. Deze stof helpt je lichaam ontgiften en heeft een beschermende werking tegen kanker.
Het blad
Met name bij de bloemkool en romanesco zitten best wat bladeren rondom de krop. Zonde om zomaar weg te gooien of aan de konijnen te voeren.
Want je kunt de bladeren gewoon eten! Bovendien zijn ze rijk aan voedingsstoffen, zoals calcium, ijzer, fosfor en vitamine A.
Voedingsstoffen
Hoe zit het precies met die voedingsstoffen? Om je een idee te geven hoe rijk de bladeren van je bloemkool, broccoli en romanesco zijn aan voedingsstoffen, lees je hieronder een paar leuke vergelijkingen:
🥦 het blad van een bloemkool bevat 32 keer zoveel ijzer als de krop en 250% (vrouwen) tot 360% (mannen) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
🥦 het blad van een bloemkool bevat 19 keer zoveel calcium als de krop en 125% van de ADH
🥦 het blad van een broccoli bevat 25 keer zoveel vitamine A als de krop en 500% van de ADH
Dat lijken me genoeg redenen om de bladeren niet zomaar meer weg te gooien!
Hoe gebruik je de bladeren van je bloemkool, broccoli of romanesco?
Misschien ben je inmiddels wel overtuigd van de gezondheidsvoordelen van het eten van de bladeren van bloemkool, broccoli en romanesco.
Maar hoe kun je ze het beste eten of gebruiken?
Rauw kunnen de bladeren wat bitter smaken, maar je kunt ze prima mee wokken in je groentegerecht. Of voeg ze toe aan je pastasaus, curry of ovenschotel.
Je kunt de bladeren ook heel goed toevoegen aan een soep.
Maak je net als ik graag smoothies? Blend hier dan de bladeren van je bloemkool, romanesco of broccoli doorheen.
Je proeft het nauwelijks, maar je smoothie krijgt een enorme boost aan gezonde voedingsstoffen!


En nu…?
Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd voortaan de hele groente te benutten, in plaats van voedzame bladeren weg te gooien.
Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.
Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.
Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.
Referenties
- https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/133221-bloemkoolbladeren-kun-je-eten.html
- https://www.thehealthsite.com/fitness/health-benefits-of-cauliflower-leaves-bs715-315040/
- https://www.healthbenefitstimes.com/romanesco-broccoli/
Add A Comment