afweer microbioom

Activeer je Afweer: Microbioom

Bij het activeren van je afweer denk je misschien niet meteen aan je microbioom. Toch speelt dit een belangrijke rol in een goede afweer. Zorg dus goed voor je microbioom!

In de serie Activeer je Afweer kunnen we je microbioom zeker niet overslaan. Lees er alles over in dit artikel.

Wat is je microbioom?

Je microbioom is een verzamelnaam voor alle micro-organismen die in je lichaam wonen, zoals bacteriën, virussen en gisten. Het wordt ook wel je microbiota, microflora of darmflora genoemd. Het zijn allemaal termen voor dezelfde organismen die in en op je lichaam leven.
Onderzoek naar het microbioom is nog in volle gang. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de samenstelling. Maar ook hoe dit gedurende een mensenleven verandert en op welke manier je microbioom je gezondheid beïnvloedt.

En er is nog genoeg te onderzoeken. Want als mens draag je namelijk ongeveer anderhalve kilo aan microben met je mee. In je dikke darm alleen leven al biljoenen bacteriën, van mogelijk 150 verschillende soorten. De samenstelling van je microbioom verschilt van persoon tot persoon. Sterker nog: het is uniek, net als je vingerafdruk!

Er zijn veel dingen die je microbioom kunnen beïnvloeden. Je leefstijl is daar zeker ook een onderdeel van. Daarnaast spelen erfelijkheid en omgeving een belangrijke rol.

Waar vind je je microbioom?

Wie denkt dat hij het wel zonder dat microbioom af kan, komt bedrogen uit. Al deze micro-organismen helpen ons lichaam om gezond te functioneren.

Het grootste deel van je microbioom vind je terug in je spijsverteringsstelsel, met name in de dikke darm. Maar ook op je huid, luchtwegen, urinewegen en geslachtswegen leven allerlei soorten microben. In elk deel van je lichaam leven weer andere soorten micro-organismen, in totaal kan dat oplopen tot wel 1000 verschillende soorten.

In je darmen leven bijvoorbeeld vooral bacteriën die helpen bij de vertering van voedingsvezels. Want wist je dat we anders helemaal niet in staat zouden zijn om ons voedsel te verteren? Als je wel eens een antibioticakuur hebt gehad, weet je wat ik bedoel. Deze medicatie doodt de goede bacteriën in je darmen en je spijsvertering kan er behoorlijk van in de war raken.

Hoe versterkt je microbioom je afweer?

Het valt je misschien op dat je microbioom aanwezig is in alle organen die in contact staan met de buitenwereld. Een belangrijke functie van je microbioom is dan ook: voorkomen dat er ongewenste indringers je lichaam binnen komen. Je microbioom zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder plaats over blijft voor ziekteverwekkers. Heel simpel: daar waar “goede” bacteriën leven, is er geen plek voor “the bad guys”.

Natuurlijk is dat nog niet alles. Je microbioom zorgt ook voor de activering van je immuuncellen. Het helpt onder andere mee in de herkenning van ziekteverwekkers, het afgeven van signaalstoffen en de energievoorziening van de cellen. Een heel lijstje dus!

Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de manier waarop je microbioom je gezondheid beïnvloedt. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het microbioom van gezonde mensen duidelijk verschilt met dat van mensen met aandoeningen zoals obesitas, diabetes of astma. Maar er is nog veel onderzoek nodig om precies uit te wijzen wat de relatie is tussen je microbioom en ziekte.

30 planten per week!

Ik deed mee aan de challenge #30plantenperweekvoorjeweerstand. Voor mij bleek het erg makkelijk te zijn. Met mijn plantaardig en onbewerkte voedingspatroon, eet ik zelfs met gemak meer dan dertig verschillende planten op één dag. Hier links kun je het hele lijstje zien. Wellicht kan het je inspireren om ook meer verschillende soorten planten te eten. Goed voor je microbioom, en dus goed voor je afweer!

Hoe zorg je goed voor je microbioom – en dus je afweer?

Je microbioom bestaat uit levende organismen, en zij moeten natuurlijk ook iets eten. De bacteriën in je darmen leven op voedingsvezels en helpen daar ook mee bij de vertering van je voedsel. Vezels vind je terug in alle (onbewerkt) plantaardige producten die je eet. Sterk bewerkte producten, zoals witte pasta, koekjes of olie, bevatten weinig vezels. Dierlijke producten bevatten zelfs helemaal geen vezels.

Een gezond microbioom is gevarieerd. Elk organisme heeft zijn eigen functie in je lichaam. Om al die verschillende organismen tevreden te houden, is het belangrijk om veel verschillende soorten planten te eten. Eet dus zeker niet elke dag hetzelfde!

Realiseer je dat het niet alleen belangrijk is dat je gezond eet voor een gezond microbioom. Het is ook belangrijk dat je ongezonde dingen niet (te veel) eet. Door het eten van veel geraffineerde suikers bijvoorbeeld, voed je juist de schadelijke bacteriën in je darmen. En daardoor is er weer minder ruimte over voor de goede bacteriën.

Naast gezond eten zijn er natuurlijk veel meer dingen die je kunt doen om goed voor je microbioom te zorgen:

  • Vermijd het gebruik van agressieve zeep en cosmetica op je lichaam, handen en haar. Kies liever voor een milde en natuurlijke zeep. Laat die goede microben in leven!
  • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Ook in huis wil je dat er wat goede bacteriën in leven blijven, zodat ze je microbioom kunnen ondersteunen.
  • Vermijd stress. Dit heeft een slechte invloed op je microbioom, met name op de diversiteit.
  • Rook niet.
  • Slaap.
  • Gebruik medicatie zoals antibiotica alleen als het écht nodig is. De balans van je microbioom kan er ernstig door verstoord worden. Overweeg dus voordat je medicatie gaat gebruiken of het essentieel is voor je gezondheid.
  • Ga de regelmatig de natuur in, beweeg en krijg vieze handen (en voeten 😉 ). Zo krijg je ook wat micro-organismen uit je natuurlijke omgeving binnen.
  • Vermijd geraffineerde en kunstmatige suikers, alcohol en transvetten. Zo voorkom je dat je slechte bacteriën voedt.
  • Eet gefermenteerd voedsel (zuurkool, kimchi, tempeh), het kan de diversiteit van je microbioom vergroten.
  • Eet volop planten: fruit, groenten, kruiden, volkoren granen, peulvruchten, aangevuld met noten en zaden. Al deze verschillende vezels zorgen voor een gezond en divers microbioom.

Op deze manier kun je goed voor je microbioom zorgen. Als je goed voor je microbioom zorgt, zorgt je microbioom ook goed voor jou. En natuurlijk voor je afweer!

En nu…?

Dus wat kun jij doen voor je weerstand?

Zorg goed voor je microbioom! Eet veel groente en fruit, zorg goed voor je huid en vermijd schadelijke invloeden zoals stress en alcohol.

Vergeet zeker ook niet de andere tips uit de serie Activeer je Afweer. Wat denk je van de invloed van antioxidanten op je afweer?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de volgende delen in de serie Activeer je Afweer.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl om je afweer te versterken? Je kunt bij mij terecht voor coaching.
Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.


De volgende tips voor je weerstand zijn zeker net zo belangrijk. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis het niet!


Referenties
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32422014/
  • https://www.mlds.nl/gezonde-buik/microbioom/
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/microbioom.aspx
  • https://www.foodlog.nl/artikel/het-microbioom-controleert-het-immuunsysteem/

Comments

  1. Pingback: Activeer je Afweer: Bewegen! | Natuurlijk duurzaam gezond

  2. Pingback: Activeer je Afweer: rust! | Natuurlijk duurzaam gezond

  3. Pingback: Activeer je Afweer: de beste tips! | Natuurlijk duurzaam gezond

  4. Pingback: Hoe gezond zijn aardperen? | Natuurlijk duurzaam gezond

  5. Pingback: Is tempeh gezond en wat zijn de gezondheidseffecten? | Natuurlijk duurzaam gezond

  6. Pingback: Boekweit: geen graan, wél gezond | Natuurlijk duurzaam gezond

  7. Pingback: Eet de regenboog: kumquats | Natuurlijk duurzaam gezond

Add A Comment