afweer tips

Activeer je Afweer: de beste tips!


Het weer begint nu echt kouder te worden, de dagen zijn al een stuk korter en donkerder. En het griepseizoen is in volle gang. De ziektekiemen vliegen om je oren! Gelukkig ben je hiertegen gewapend met een immuunsysteem. En lees je hier tips om je afweer nog wat te versterken.

Afgelopen weken kon je steeds over deze losse aandachtspunten lezen in de serie Activeer je Afweer. In dit laatste artikel zet ik de belangrijkste tips nog eens op een rijtje. Doe er dus je voordeel mee! Heb je de andere artikelen gemist, en ben je benieuwd naar de uitleg en achtergrondinformatie bij een tip? Lees ze dan zeker even terug.

Activeer je Afweer, de beste tips:

In de serie activeer je afweer heb je steeds over losse aandachtspunten kunnen lezen om je weerstand te versterken. Hieronder zet ik de beste tips voor je nog eens op een rijtje.

 • Slaap voldoende, wees eerlijk naar jezelf! En ga op tijd naar bed.
 • Begin je dag met een groot glas water.
 • Eet planten in alle kleuren van de regenboog voor voldoende antioxidanten. Let vooral op genoeg vitamine C en E, zink en selenium.
 • Varieer in de planten die je eet voor een gezond microbioom. Eet met de seizoenen mee, zo ga je vanzelf meer variëren. Tip: neem een groentepakket bij een lokale tuinderij of let op de aanbiedingen in de winkel.
 • Kom in beweging! Elke vorm van beweging is goed. Té intensief sporten kan je afweer juist verzwakken. Let goed op wat voor jou op dat moment nodig is.
 • Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Ontdek waar jij van kunt ontspannen en maak daar dagelijks wat tijd voor. Verbind je met de mensen en de wereld om je heen. Doe één ding tegelijk. Douche koud.
 • Ga elke dag even naar buiten en geniet van de buitenlucht. Ga naar het bos of park als je kan, maar een rondje door de wijk kan ook.
 • Vermijd roken, alcohol, excessief sporten, junkfood, stress, slaaptekort, sterk bewerkte voeding.

Kortom

Bottom line: zorg goed voor jezelf. Wellicht kun je er niet helemaal mee voorkomen dat je een keer ziek wordt. Maar je lichaam is er dan in ieder geval klaar voor om eventueel indringers te lijf te gaan. Dus ga aan de slag met deze tips en activeer je afweer!

En nu….?

Hopelijk ben je nu geïnspireerd om net dat beetje extra moeite te doen voor een sterke weerstand. Mocht je ze gemist hebt, lees zeker nog de andere artikelen in de serie Activeer je Afweer. Want met een sterk immuunsysteem kom jij de winter wel door!

Ben je benieuwd naar de volgende artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag met je gezonde leefstijl? Je kunt bij mij terecht voor coaching.


Heb je een vraag of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt.

Serie Activeer je Afweer

Referenties

De serie Activeer je Afweer is mede gebaseerd op onderstaand boek:

Dr. Jenna Macciochi – De kracht van immuniteit. 2020, Harper Collins.

https://www.drjennamacciochi.com/

Comments

 1. Pingback: Hoe gezond zijn adukibonen, en hoe gebruik je ze? | Natuurlijk duurzaam gezond

 2. Pingback: Boekweit: geen graan, wél gezond | Natuurlijk duurzaam gezond

 3. Pingback: Hoe gezond is dille, en hoe gebruik ik het? | Natuurlijk duurzaam gezond

 4. Pingback: Wat maakt gember zo gezond? | Natuurlijk duurzaam gezond

Add A Comment